Kuchnia Włoska - Przepis Na Pizzoccheri

Pizzoccheri nie ma nic wspólnego z pizzą! Kto sugerując się nazwą zamówi pizzoccheri w restauracji i będzie się spodziewał czegoś podobnego do okrągłego placka z dodatkami, może być zaskoczony. Nazwa wzięła się od jednego z głównych składników – makaronu gryczanego, po włosku zwanego pizzoccheri. To jednogarnkowe danie z makaronu, kapusty, ziemniaków i sera. Proste, szybkie w wykonaniu i przepyszne. Smak tej potrawy przywędrował ze mną z północnej części Włoch, a dokładnie z Lombardii. To właśnie tam, w małym miasteczku pod Mediolanem spróbowałam jej po raz pierwszy, w dodatku w najlepszym, bo domowym wykonaniu. Dziś, dysponując składnikami z polskiego sklepu udało mi się odtworzyć ten smak. Łapcie przepis i eksperymentujcie. A jeśli coś fajnego wykreujecie, koniecznie podzielcie się pomysłem.

Składniki

  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • 4-5 ziemniaków średniej wielkości
  • 300 g makaronu gryczanego
  • 150 g sera Valtellina Casera (można zastąpić serem Gouda lub np. Gorgonzola)
  • 100 g parmezanu
  • 120 g masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Kilka listków świeżej szałwii

Wykonanie

  • Przygotuj duży garnek, wypełnij go do połowy wodą z 2 łyżeczkami soli, a następnie zagotuj ją.
  • W czasie kiedy woda będzie się gotować obierz ziemniaki ze skórki i pokrój w grubą kostkę lub słupki takie jak na grube frytki (gr. ok. 1 cm). Kapustę pokrój na grube kawałki, usuwając przy okazji twarde białe części.
  • Kiedy woda się zagotuje, wrzuć do niej kapustę i ziemniaki i gotuj aż ziemniaki zmiękną, następnie wyjmij wszystko łyżką cedzakową do naczynia żaroodpornego.
  • Do gotującej się wody po ziemniakach i kapuście wrzuć makaron i gotuj tyle, ile zaleca producent, a następnie odcedź i dorzuć do naczynia żaroodpornego.
  • W międzyczasie rozpuść na patelni masło i dorzuć do niego posiekaną uprzednio cebulę, zmiażdżony czosnek i jeśli masz, posiekane liście szałwi. Niech się to spokojnie dusi ok. 5-7 minut na niewielkim ogniu.
  • Do naczynia żaroodpornego dorzuć ser i wymieszaj wszystko razem, a następnie polej równomiernie masłem z cebulą i czosnkiem.
  • Zapiekaj ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu, nie przykrywając naczynia pokrywką.
  • Przed podaniem posyp parmezanem (najlepiej świeżo utartym) i ewentualnie delikatnie popieprz.
Przepis na pizzoccheri - kuchnia włoska

Ten wpis ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *