skip to Main Content
Bałkańskie Smaki: Zupa Rybna

Podczas naszego urlopu na Bałkanach, niemal każdego dnia próbowaliśmy potraw z ryb i owoców morza, szczególnie jadąc przez Chorwację. Jedliśmy trzy zupy rybne, każda była inna. Przygotowując więc własną zupę rybną, nie trzymałam się kurczowo żadnego przepisu, a w zasadzie z żadnego nie korzystałam. Przedstawiam więc mój autorski przepis i zachęcam do tego, aby próbować wykreować swój własny zestaw smaków.

Składniki:
1 płat z karpia (ok. 0,5 kg)
1 mała marchew
1 mała pietruszka
1/2 małego selera
1 czerwona papryka
1 mała cebula
3 łyżki ryżu
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
sól + pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1/ Dokładnie oczyścić rybę z łusek, umyć
2/ Oczyścić i pokroić marchew, pietruszkę i cebulę
3/ Włożyć do garnka rybę, pokrojoną marchew i pietruszkę, liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego, zalać wszystko wodą (ok. 1,5 litra) i włączyć palnik.
4/ Na patelni rozgrzać łyżkę masła i mocno podsmażyć cebulę, a następnie (kiedy już będzie ciemnobrązowa), wrzucić ją do garnka.
5/ Wszystko gotować ok. 15 minut, po czym wyjąć rybę, usunąć ości, podzielić na kawałki i z powrotem wrzucić do garnka.
6/ Wsypać 3 łyżki ryżu, pokrojoną paprykę i 2-3 ząbki czosnku rozkrojone na pół.
7/ Gotować kolejne 15 minut, zdjąć z palnika. Doprawić solą i pieprzem. Po wystygnięciu można jeść.

Do przygotowania zupy rybnej można stosować różne ryby. Bardzo dobra wychodzi z łososia i dorsza. Ryby można mieszać, jak również dodawać owoce morza dla urozmaicenia smaku. Ja jestem przekonana, że na naszym stole ta potrawa będzie znacznie częściej gościć i będzie bazą różnego rodzaju eksperymentów kulinarnych.

Ten wpis ma 3 komentarzy
  1. Ciekawy przepis. Aż trudno uwierzyć, że kiedyś nie lubiłem zupy rybnej, w ogóle nie przepadałem za gotowanymi rybami. Przełomem była zupa przyrządzona z dorsza z dodatkiem mleka kokosowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back To Top