skip to Main Content
Bieszczadzkie Smaki: Fuczki – Placki Z Kiszonej Kapusty
Ta  niezwykle prosta potrawa z kiszonej kapusty, mąki i jajek pochodzi z kuchni łemkowskiej. Przygotowanie jej zajmie Ci kwadrans, a domownicy będą zachwyceni.


Wersja podstawowa

  • Ok. 200 g kapusty kiszonej
  • Kilka łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Szklanka wody
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Śmietana

Z mąki, jajka, wody, soli i pieprzu zrób gęste ciasto naleśnikowe. Kapustę kiszoną posiekaj, a następnie dodaj do ciasta naleśnikowego i dokładnie wymieszaj. Smaż tak samo jak placki ziemniaczane. Podaj ze śmietaną.

Wersja rozszerzona

Niewielkim nakładem pracy, z biednych fuczek możesz wykreować królewski obiad. Może lekko przesadzam, ale na pewno nie zaszkodzi im dodanie dwóch utartych ziemniaków, podsmażonej cebulki, pieczarek, marchewki czy papryki. Przepis na fuczki jest tak prosty, a wykonanie tak szybkie, że osoby lubiące spędzać czas w kuchni mogą wręcz czuć niedosyt i mimowolnie zacząć improwizować.

Smacznego!

Ten wpis ma 18 komentarzy
  1. fuczki jedliśmy w Sanoku w rynku, po powrocie do domu (wielkopolska) wypróbowane zostały z gotową surówką (Kapusta ,kisz,marchew),w słoiku – bardzo dobre polecam .

  2. Ja robię wersję z dodatkiem drobno posiekanej dymki lub pora, ze startą marchwią i siekaną zieloną pietruszką. Czasami dodaję również jakiejś posiekanej drobno szynki. Podaję z jogurtem greckim lub sosem czosnkowym na bazie gęstego jogurtu z majonezem

  3. Nie robiłam takich nigdy, ale pamiętam że kiedyś jadłam i bardzo mi smakowały 😉
    Może kiedyś spróbuję, jak się zaopatrzę w babciną kapustę, bo chwilowo jest brak 😀

  4. Kuchnia łemkowska kryje w sobie wiele tajemnic i ciekawych smaków! Szczególnie polecamy skosztować hryniczanek oraz adzymków, które tak bardzo nam posmakowały, że zajmują honorowe miejsca w naszym regionalnym menu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back To Top