skip to Main Content
Kuchnia Ukraińska: Kulisz Kozacki

Podczas jednej z naszych wizyt we Lwowie, trafiliśmy do skansenu Gaj Szewczenki. Jedną z atrakcji, był  obóz kozacki, a w nim kuchnia pod chmurką. Mogliśmy tam spróbować kilku kozackich specjałów. Dziś prezentujemy kulisz (kulesz) – potrawę, która zdecydowanie lepiej smakuje niż wygląda. Choć jest oparta na kaszy, to bynajmniej do dietetycznych nie należy. Kozacy nie mogli sobie pozwolić na lekkie jedzenie. Ich strawa była tłusta, mięsna, sycąca i bogata w energię. Miała dać Kozakom siłę do walki. Taki też jest kulisz.

Zaznaczam, że robiłam tą potrawę bez przepisu. Spróbowałam jej we Lwowie, a następnie, bazując na własnych doświadczeniach, starałam się odtworzyć smak i zawartość. I muszę nieskromnie przyznać, że wyszło znakomicie. Aczkolwiek jeśli uważasz, że coś w moim przepisie trzeba zmodyfikować, aby kulisz wyszedł jeszcze lepiej, napisz mi o tym w komentarzu.

Składniki na 4 porcje:

  • 0,5 kg mięsa (ja użyłam karkówki)
  • 25 dag żeberek
  • 10 dag boczku wędzonego surowego lub gotowanego
  • 10 dag słoniny
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 3 pieczarki
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Pokrój cebulę i słoninę w drobną kostkę, a następnie wrzuć to do dużego, rozgrzanego wcześniej garnka.
  • Umyj i pokrój mięso oraz boczek. Wrzuć to, razem z żeberkami do garnka, ale dopiero w momencie gdy cebula będzie złota.
  • Po ok. 15 minutach, kiedy mięso obsmaży się już z każdej strony, dorzuć do garnka pokrojone w plasterki pieczarki.
  • Dorzuć do garnka łyżeczkę soli i wymieszaj dokładnie.
  • Po 20 minutach dodaj do garnka 3 szklanki wody i posiekany czosnek.
  • Kiedy zawartość garnka zacznie się gotować, dorzuć pokrojoną w ćwierć=plasterki marchew i pietruszkę.
  • Zmniejsz ogień, aby wszystko delikatnie się gotowało przez godzinę. W międzyczasie wyjmij żeberka, oddziel mięso od kości i pokrój.
  • Po tym czasie sprawdź, czy mięso jest miękkie. Jeśli nie, zostaw na ogniu jeszcze chwilę. Jeśli jest miękkie, dodaj do garnka kaszę i wymieszaj. Wszystko powinno się gotować jeszcze ok. 10 minut, aż kasza będzie miękka.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz dodać kilka kropel Maggi.
  • Ja, po zdjęciu z ognia, pozostawiam wszystko jeszcze na 10 minut, żeby „doszło”. Kasza wtedy fajnie napuchnie płynną zawartością i przejdzie smakami.

Prosty, pyszny, szybki w przygotowaniu, sycący posiłek w sam raz na zimowe popołudnia. Smacznego!

kulisz_kozacki

Ten wpis ma 4 komentarzy
  1. Muszę spróbować. Mój mąż nie przepada za kaszą, chyba że jest z ciekawym sosem a dodatek mięsa to już w ogóle spełnienie marzeń. Pewnie tylko trochę odchudzę przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back To Top