Nadszedł czas na najprzyjemniejszą część wspomnień z Neapolu. Kuchnia włoska pachnie świeżą bazylią, owocami morza,…

Pascha wielkanocna, to chyba najbardziej obrośnięta w symbolikę potrawa kuchni wschodniej. Już sama nazwa mówi wiele – Pascha to przecież prawosławna nazwa Niedzieli Zmartwychwstania, czyli Wielkanocy. Tradycyjna, kształtem ściętej piramidy, ma symbolizować grób Chrystusa. Dodatkowe zdobienia, w postaci symbolu Chi Rho lub prawosławnego krzyża, a także liter XB, które pochodzą od rosyjskiej formy wielkanocnego pozdrowienia „Chrystus zmartwychwstał”, podkreślają podniosły charakter potrawy. Wykonana jest głównie z mleka i jajek, które z kolei są symbolem odrodzenia. Bakalie, których również nie brakuje w tej potrawie, mają zapewnić bogactwo i pomyślność.
Składniki
- 2 litry mleka 3%
- laska wanilii
- 6 jajek
- 500 ml kwaśnej śmietany 18%
- 250 dag masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- bakalie (ja użyłam rodzynek, żurawiny, migdałów, skórki pomarańczowej, kandyzowanych czereśni)
Sposób przygotowania
- Jajka roztrzepać ze śmietaną do uzyskania jednolitej płynnej formy.
- Mleko zagotować z rozciętą wzdłuż laską wanilii.
- Do gotującego się mleka wlewać powoli jajka ze śmietaną, cały czas mieszając.
- Gotować do momentu aż płyn rozwarstwi się na grudki sera i serwatkę, a następnie odstawić do przechłodzenia.
- Przecedzić przez sito lub durszlak wyłożony ściereczką (można użyć podwójnie złożonej gazy).
- Ser ma dobrze odcieknąć, więc należy go zostawić na cedzaku na kilkadziesiąt minut, a następnie docisnąć, aby spłynęły resztki serwatki.
- W tym czasie zmiksować masło z cukrem na jednolitą, prawie białą masę.
- Małymi porcjami dodawać do masła odciśnięty ser i miksować do uzyskania jednolitej masy.
- Na końcu dodać posiekane, sparzone i wysuszone bakalie.
- Dość luźną masę przełożyć do formy (u mnie była to szklana salaterka wyłożona folią aluminiową), a następnie wstawić do lodówki.
- Po kilku godzinach wyjąć z formy, ozdobić i podać na stół.
Smacznego!
Bardo lubię Paschę, choć nie każdemu przypadnie do gustu:) Za to muszę przyznać, że ten rys kulturowy, który w poście zawarłaś jest niesamowicie ciekawy:) Pozdrawiam!
Chciałam zrobić w tym roku, ale wydała mi się tak pracochłonna, że zrezygnowałam, bo czasu na świąteczne przygotowania miałam w tym roku wyjątkowo mało. Ale w przyszłym roku na pewno się zmierzę z tematem.
Zawsze wydawało mi się, ze pascha to najtrudniejsze ciasto na świecie. A tu proszę- wydaje mi się, żenady ja dam radę.
Pozdrawiam
Przecież to jest banalnie proste! 🙂
Nigdy nie robiłam paschy, ale myślę, że kiedyś musi nadejść ten czas by spróbować 🙂
Wygląda kusząco a ja tak bardzo lubię bakalie <3
Wygląda ciekawie, chętnie spróbowałabym takiego smakołyku 🙂
Robiliśmy swego czasu paschę, ale bodajże na słodkiej śmietanie kremówce. Pascha wyszła dość sucha, ale spójna i w smaku przypominała masę sernikową z bakaliami. Tak ogólnie bez szału, ale dobre to było 🙂 Może zrobimy jeszcze raz z Waszego przepisu.
Jeśli zbyt sucha, to prawdopodobnie serek został za mocno odciśnięty. Tutaj trzeba postępować z wyczuciem i nie odcisnąć go za bardzo 🙂
Mniej wiecej ile gramów paschy wyszło z tego przepisu?