skip to Main Content
Pascha wielkanocna - przepis na tradycyjną potrawę rosyjską

Pascha wielkanocna, to chyba najbardziej obrośnięta w symbolikę potrawa kuchni wschodniej. Już sama nazwa mówi wiele – Pascha to przecież prawosławna nazwa Niedzieli Zmartwychwstania, czyli Wielkanocy. Tradycyjna, kształtem ściętej piramidy, ma symbolizować grób Chrystusa. Dodatkowe zdobienia, w postaci symbolu Chi Rho lub prawosławnego krzyża, a także liter XB, które pochodzą od rosyjskiej formy wielkanocnego pozdrowienia „Chrystus zmartwychwstał”, podkreślają podniosły charakter potrawy. Wykonana jest głównie z mleka i jajek, które z kolei są symbolem odrodzenia. Bakalie, których również nie brakuje w tej potrawie, mają zapewnić bogactwo i pomyślność.

Tradycyjna Rosyjska Pascha Wialkanocna
Tradycyjna Rosyjska Pascha Wialkanocna. Źródło: Russianmumcooks.com
Tradycyjna Rosyjska Pascha Wialkanocna. Źródło: Goodhouse.ru

Sposobów na paschę jest bardzo wiele. Ja w tym roku wybrałam ten opisany poniżej. Nie mam co prawda tradycyjnej formy do paschy, więc zastosowałam kształt obły, ale w smaku wyszła rewelacyjnie!

Składniki

  • 2 litry mleka 3%
  • laska wanilii
  • 6 jajek
  • 500 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 250 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • bakalie (ja użyłam rodzynek, żurawiny, migdałów, skórki pomarańczowej, kandyzowanych czereśni)

Sposób przygotowania

  • Jajka roztrzepać ze śmietaną do uzyskania jednolitej płynnej formy.
  • Mleko zagotować z rozciętą wzdłuż laską wanilii.
  • Do gotującego się mleka wlewać powoli jajka ze śmietaną, cały czas mieszając.
  • Gotować do momentu aż płyn rozwarstwi się na grudki sera i serwatkę, a następnie odstawić do przechłodzenia.
  • Przecedzić przez sito lub durszlak wyłożony ściereczką (można użyć podwójnie złożonej gazy).
  • Ser ma dobrze odcieknąć, więc należy go zostawić na cedzaku na kilkadziesiąt minut, a następnie docisnąć, aby spłynęły resztki serwatki.
  • W tym czasie zmiksować masło z cukrem na jednolitą, prawie białą masę.
  • Małymi porcjami dodawać do masła odciśnięty ser i miksować do uzyskania jednolitej masy.
  • Na końcu dodać posiekane, sparzone i wysuszone bakalie.
  • Dość luźną masę przełożyć do formy (u mnie była to szklana salaterka wyłożona folią aluminiową), a następnie wstawić do lodówki.
  • Po kilku godzinach wyjąć z formy, ozdobić i podać na stół.

Smacznego!

Ten wpis ma 9 komentarzy

  1. Bardo lubię Paschę, choć nie każdemu przypadnie do gustu:) Za to muszę przyznać, że ten rys kulturowy, który w poście zawarłaś jest niesamowicie ciekawy:) Pozdrawiam!

  2. Chciałam zrobić w tym roku, ale wydała mi się tak pracochłonna, że zrezygnowałam, bo czasu na świąteczne przygotowania miałam w tym roku wyjątkowo mało. Ale w przyszłym roku na pewno się zmierzę z tematem.

  3. Zawsze wydawało mi się, ze pascha to najtrudniejsze ciasto na świecie. A tu proszę- wydaje mi się, żenady ja dam radę.
    Pozdrawiam

  4. Robiliśmy swego czasu paschę, ale bodajże na słodkiej śmietanie kremówce. Pascha wyszła dość sucha, ale spójna i w smaku przypominała masę sernikową z bakaliami. Tak ogólnie bez szału, ale dobre to było 🙂 Może zrobimy jeszcze raz z Waszego przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top