skip to Main Content
Zdrowe Przekąski Dla Dzieci. Korzenne Muffinki Orkiszowe Z Jabłkami

Już od dawna zbierałam się do rozpoczęcia nowego cyklu dzieciowo – podróżniczo – kulinarnego. Bo wiem jakim problemem może być ogarnięcie właśnie tej żywieniowej strony podróży z dziećmi, szczególnie gdy u malucha występują jakieś nietolerancje produktowe. Aby ułatwić sprawę wam (i sobie również), od czasu do czasu będę publikowała tutaj inspiracje kulinarne na przekąski, które łatwo i szybko można przygotować dzień przed wyjazdem, a potem ku uciesze małego człowieka wyjąć z koszyka w sytuacji awaryjnej.

Muffinki orkiszowe bez jogurtu, z jabłkami i przyprawami korzennymi.
Bez glutenu pszenicznego, laktozy i białka mleka krowiego

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie nieoczyszczona, ale może być również tortowa)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (polecam te ze sklepów ze zdrową żywnością)
  • 1/3 szklanki dowolnego cukru (trzcinowego, ksylitolu, zwykłego białego lub mieszaniny tych cukrów)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka startej pestki z awokado
  • opcjonalnie: 5-6 łyżeczek zmielonych w młynku kawowym migdałów, orzechów nerkowca, pestek z dyni, ziaren słonecznika, orzechów włoskich

Składniki mokre:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie jaglane, owsiane albo ryżowe)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 jabłko (najlepiej jakieś kwaśne, np. szara reneta)

Wykonanie:

  1. Jabłko obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazda nasiennego i ścieramy na grubych oczkach
  2. W jednej misce mieszamy składniki suche
  3. W drugiej misce mieszamy składniki mokre
  4. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, program z termoobiegiem
  5. Wykładamy formę do muffinek papierowymi papilotkami
  6. Wlewamy zawartość „mokrej” miski do „suchej” miski i łyżką mieszamy składniki aż się połączą, nie dłużej.
  7. Nakładamy ciasto do foremek, tak do 3/4 wysokości
  8. Gdy temperatura pieca osiągnie 180 stopni, wkładamy blaszkę z muffinkami do środka i czekamy ok. 20 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i pozwalam babeczkom posiedzieć sobie jeszcze 5 minut w cieple, po czym je wyciągam (z piekarnika i od razu z blaszki).

Ciekawostki:

  • Przyprawy korzenne, takie jak cynamon i imbir, dodaję nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale także (a może przede wszystkim) na ich właściwości przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze, antybakteryjne i przeciwutleniające. Z tymi przyprawami warto się zaprzyjaźnić i dodawać je do potraw przy każdej możliwej okazji.
  • Pestka z awokado, obrana z twardej osłonki, starta na małych oczkach i wysuszona jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy, chroniących nas przed wieloma chorobami. Ta niedoceniana część owocu awokado jest jednym z najlepszych źródeł antyoksydantów wśród roślin.
  • Z kolei orzechy (migdały, nerkowce, orzechy włoskie, laskowe) są źródłem wapnia i wielu innych cennych mikroelementów, tak ważnych w diecie dziecka.
  • Pestki z dyni to to, czego pasożyty nie lubią, czyli są sprzymierzeńcem każdej młodej mamy
Zdrowe przekąski dla dzieci, żywienie dzieci - muffinki orkiszowe bez jogurtu z jabłkami
Ten wpis ma 7 komentarzy
  1. Taki zdrowy i taki prosty przepis – muszę wypróbować przy najbliższej okazji. Moje dzieci na pewno będą zachwycone, bo uwielbiają wspólne pieczenie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back To Top