skip to Main Content
3 Sposoby Na Owsiankę, Którą Dzieci Pokochają

Na przekór stereotypom, przykrym wspomnieniom z przedszkola, obawom i uprzedzeniom… zapraszam was na owsiankowe niebo w gębie, w dodatku zdrowe, pożywne, sycące i bogate we wszystko, co powinno się znaleźć w śniadaniu małego i dużego człowieka. Przepisy nie raz testowane na wyjazdach – w formie wsadu słoiczkowego do zjedzenia w trasie albo po prostu jako śniadanie gdzieś w świecie.

1. A’la szarlotka babuni

Składniki na 2 porcje:

  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 5 łyżek dowolnych płatków nieoczyszczonych (np. owsiane górskie, jaglane, orkiszowe, żytnie)
  • 2 łyżki rodzynek niesiarkowanych*
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki zmielonych na pył orzechów (włoskie, migdały, nerkowce, laskowe), nasion (dyni, słonecznika, siemienia lnianego). Do mielenia takich małych porcji na świeżo, rewelacyjnie nadaje się młynek kawowy.

Wykonanie:

  1. Jabłko i gruszkę obieram ze skórki, pozbawiam gniazd nasiennych, kroję na duże kawałki, wrzucam do rondelka, dodaję 2-3 łyżki wody i gotuję pod przykryciem.
  2. Mniej więcej w momencie, kiedy owoce już puszczają sok, a nie stanowią jeszcze jednolitej papki, dorzucam do rondelka rodzynki i płatki, mieszam całość, przykrywam pokrywką i zmniejszam gaz na minimum.
  3. Kiedy owoce są już miękkie, a rodzynki i płatki spęczniałe, dodaję cynamon i orzechy.

Tego typu owsiankę można jeść na ciepło i na zimno. Można ją podać dziecku na śniadanie, podwieczorek, kolację. Można zapakować do słoiczka i wyjąć na szlaku, kiedy mały turysta zgłodnieje.

* Kupując jakiekolwiek bakalie, zawsze czytajcie skład na opakowaniu. Większość z nich jest konserwowana związkami siarki, co jest bardzo szkodliwe dla organizmu. Nigdy nie kupujcie bakalii na wagę jeśli nie ma podanego składu.

Przepisy na owsiankę - zdrowe przekąski dla dzieci do podróży

2. Mango lassi po mojemu

Składniki na 3 porcje:

  • 1 dojrzały (czyli pomarańczowo-malinowy i miękki) owoc mango
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego*
  • ok. 10 łyżek dowolnych naturalnych nieoczyszczonych płatków zbożowych (owsiane górskie, jaglane, żytnie, orkiszowe)
  • opcjonalnie: 2 łyżki zmielonych na pył orzechów nerkowca i siemienia lnianego
  • opcjonalnie: mały kawałek świeżego imbiru

Wykonanie:

  • Płatki zbożowe zalewam wrzątkiem i zostawiam na 10 minut aż spęcznieją.
  • W tym czasie obieram mango i banana, kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do wysokiego pojemnika
  • Do owoców dodaję jogurt, imbir, zmielone orzechy i spęczniałe płatki
  • Blenduję wszytko na gładką masę

*  Wybierając jogurt zwróćcie uwagę na skład. Dobry jogurt powinien mieć w składzie mleko, szczepy bakterii probiotycznych, np. Lactobacillus acidophilus, i Bifidobacterium lactis, i bakterie fermentacji jogurtowej. Nie kupujcie jogurtów z mlekiem w proszku, a tym bardziej z cukrem.

Przepis na owsiankę a'la mango lassi
Przepis na owsiankę a'la mango lassi

3. Zielona bomba witaminowa

Składniki:

  • solidna garść posiekanego jarmużu, świeżego lub mrożonego
  • 1 dojrzały banan
  • garść żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 1 pomarańcza
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 dowolny owoc: jabłko, gruszka, kiwi
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kostki do gry lub 1/4 łyżeczki suszonego z torebki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 goździk
  • 1 łyżeczka spiruliny
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki pestek z dyni lub słonecznika
  • 3-4 łyżki nieoczyszczonych płatków zbożowych (owsianych, żytnich lub orkiszowych)
  • 1/2 litra soku jabłkowego wyciskanego

Wykonanie:

Owoce obieramy, a następnie blendujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitego koktajlu. Jeśli chcecie uzyskać gęstszą postać, dodajcie więcej płatków i odstawcie całość na 15 minut.

Zdrowe żywienie dzieci w podróży - przekąski dla dzieci. Koktajl z jarmużem
Zdrowe żywienie dzieci w podróży - przekąski dla dzieci. Koktajl z jarmużem
Ten wpis ma 5 komentarzy
  1. Dzieci jak dzieci, ale ja na pewno zamierzam spróbować w najbliższym czasie. Po wieeelu latach dopiero niedawno przekonałam się do jedzenia owsianki na różne sposoby i muszę przyznać, że bardzo mi zasmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back To Top